Siláci by měli cvičit jógu a hadí ženy posilovat

4.5.2024

Dosáhnout svalové rovnováhy znamená mít svaly dostatečně silné a zároveň pružné a to tak, aby byl sval schopen rychlosti, vytrvalosti a koordinace. Jelikož součástí svalů je i vazivo, nemůžeme opomíjet jeho vliv na svaly. Naopak, je třeba porozumět tomu, jaký typ vaziva v našem těle převládá a tomu věnovat pozornost při tréninku a denních činnostech.

V následujících testech můžete zjistit, zda je vaše elasticita vaziv v normě, či zda je vazivo více či méně elastické.

Testování hypermobility

  • Ve stoji maximálně propněte kolena. Pokud při pohledu z boku mají vaše nohy tvar písmene C, jedná se o hypermobilitu kolen.
  • Ve stoji s nataženýma nohama se předkloňte tak, abyste dosáhli co nejníže. Hypermobilní lidé položí bez rozcvičení dlaně na zem.
  • Natáhněte lokty. Pokud nejsou paže a předloktí v přímce, ale zalamují se, jedná se o hypermobilitu v lokti.
  • Přitáhněte palec ruky k předloktí. Pokud se palec dotkne kůže předloktí, jde o hypermobilní zápěstí a palec.
  • Pokuste se dotknout prsty rukou na zádech tak, že jednu ruku položíte mezi lopatky shora a druhou tamtéž spodem. Pokud se prsty dotknou, jde o hypermobilní ramenní kloub.

Testování zkrácených svalů:

  • Postavte se snožmo a s nataženýma nohama se předkloňte a posunujte ruce po nohách dolů. Pokud dosáhnete maximálně na kolena, jde možná o zkrácené svaly zad.
  • Zvedněte ruce ke stropu, natáhněte lokty a pokuste se přiblížit paže k uším. Pokud to nejde, jedná se pravděpodobně o zkrácené svaly v oblasti ramen nebo hrudníku.
  • Posaďte se na zem s rovnými zády a natáhněte nohy v kolenou. Pokud to nelze, jde nejspíš o problém se zkrácenými svaly nohou.
  • Pokuste se vsedě na zemi roztáhnout nohy a dosáhnout na kolena. Pokud to nelze, jde nejspíš o zkrácené svaly nohou a zad.

Svalovou sílu i elasticitu je možné jednoduše trénovat tak, aby byl člověk silný i pružný zároveň. Důležité je vědět, do které skupiny patříme a cvičení přizpůsobit našim potřebám. Pochopitelné je, že hypermobilní jedinec bude protahovacím cvičením podporovat svou kloubní nestabilitu a člověk s pevnou vazivovou strukturou bude posilováním podporovat ještě silnější (a méně pružný) svalový krunýř.

A tak nabízím pohled z druhé strany. Zatímco v dětství jsme byli podporováni v tom, abychom dělali to, co nám jde nejlépe, protože na to máme talent a můžeme ho rozvíjet tak, abychom byli úspěšní, v dospělosti se naštěstí můžeme rozhodnout sami a dělat to, co nám neubližuje, ba naopak pomáhá.

I když posilování pro hypermobilní ženy a dívky většinou není zrovna zábava, neb mnohem raději cvičí jógu a tancují, přináší jim právě nenáročné posilování benefit v podobě zpevnění těla a tím i ochrany kloubů, získání vědomí nových hranic a sebevědomí.

A ač jsou protahování či jógová cvičení především doménou žen, měla by být běžnou součástí posilovacího či vytrvalostního tréninku hlavně mužů a stát se každodenní pohybovou technikou každého nehypermobilního sportovce. I při jemném protahování se tvoří kolagen (s třídenní účinností) a tak není nutné, aby při protahování nastoupila bolest, ve které musíme se slzami v očích v krajní poloze vydržet, naopak jde jen o pocit tahu, který je příjemný a nenutí nás zadržovat dech. V této poloze setrvejte alespoň 15 vteřin, maximálně minutu. Co na tom, že protahovací pohyb nelze udělat v plném rozsahu jako sousedovi od vedle, každý jsme jiný a děláme to tak, jak to jde.

Důležité je umožnit tělu, aby bylo ve svalové rovnováze, tedy aby bylo silné a zároveň pružné a díky tomu můžeme získat rychlost, ladnost a vytrvalost, což celkově podpoří naše zdraví v celém těle.



Pohyb je život

8.1.2024 Pokaždé, když vyšetřuji nového pacienta, mě překvapuje, jak jsme každý jiný. Někdo je vysoký, druhý menší, jeden má tvary hranatější, jiný oblejší, další je rozprostřen do široka a jiný zabírá jen malý prostor. Jsme jako listy na stromě, na první pohled stejní, ale když se podíváme podruhé, máme každý něco jedinečného…

Bolest je jako kontrolka v autě

5.2.2024 Bolest je velmi důležitý vjem. Funguje jako ohleduplná ochrana organismu a tak není radno ji ignorovat nebo ji vypínat tím, že si opakovaně nasadíme léky proti bolesti. V pohybovém systému se objevuje tehdy, když tělo žádá o „zastavení a servis“. Informuje nás o tom, že bude-li NĚCO pokračovat, tak se jiné NĚCO…